Waarom toegankelijkheid essentieel is bij apps en sites

Ons werk8 juni 2023

Een contactformulier invullen, een nieuwsberichtje lezen of iets downloaden: dagelijkse bezigheden in ons digitale leven die de meeste mensen weinig moeite kosten. Maar wat nou als je slechtziend bent? Of een motorische beperking hebt en geen muis en toetsenbord kunt gebruiken? Aandacht besteden aan toegankelijkheid is cruciaal voor een website of app die werkt voor iedereen.

Als website-eigenaar (of developer) betekent dit dat je rekening houdt met twee dingen. Ten eerste het design, wat voornamelijk neerkomt op het visuele aspect van de site of app. Dan gaat het bijvoorbeeld over kleurcontrasten of het zichtbaarder maken van knoppen voor mensen die behoefte hebben aan grotere oppervlakten.

Het tweede aandachtspunt is de technische implementatie. Denk bijvoorbeeld aan afbeeldingen. Als er in een afbeelding een icoontje of instructie staat, voegen de developers een beschrijving of alternatieve tekst toe. Een schermlezer kan dan de afbeelding ‘voorlezen’.

“Mensen moeten sites goed kunnen gebruiken, het is onze plicht om dat goed te doen. Dat vind ik ook mijn verantwoordelijkheid als frontender.” – Rody Molenaar

Overzicht in beeld én geluid

Toegankelijkheid houdt nog veel meer in. Niet iedereen bekijkt een website natuurlijk op hetzelfde apparaat. Zorg daarom dat bijvoorbeeld scrollen of op een link klikken ook eenvoudig is voor mensen die een site bekijken op hun telefoon. Ook als dat een toestel is dat wat minder snel werkt.

Daarnaast is het belangrijk dat je denkt aan tekst die wordt voorgelezen. Bij navigatiebalken is dat soms een nadeel, want niet alle informatie is even relevant om te horen. Dat geldt zéker als je achter elkaar verschillende pagina’s van een site bezoekt. Een bezoeker wil dan niet elke keer eerst alle items van de navigatiebalk moeten aanhoren, wat je oplost door de mogelijkheid te bieden om te kunnen skippen naar de inhoud van een pagina. Daarnaast werkt het voorlezen van het scherm pas echt goed als de site netjes en duidelijk is ingedeeld.

Toegankelijkheid: de drie niveaus 

Sites (of hun doelgroep) hebben verschillende eisen over hoe toegankelijkheid iets moet zijn. Voor die eisen zijn verschillende niveaus: de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). 

De basis is dat de gebruiker met ‘tab’ door de website kan navigeren en dat voorlezen mogelijk is. Doe dat maar eens op onze site (druk op tab of lees hoe het werkt op iPhones en Android). Het volgende niveau gaat over zaken als de grootte van koppen en kleurcontrasten.

De niveaus van toegankelijkheid lopen van A tot AAA:

  • A is voor kwalitatieve sites het basisniveau. Lightbase hanteert altijd minimaal dit niveau, omdat dit volgens ons belangrijk is voor elke klant en elke doelgroep.
  • AA is het volgende niveau, met wat meer eisen. Het gaat bijvoorbeeld om meer contrast en grotere knoppen.
  • AAA geeft de strengste normen. Contrast tussen kleuren is hier erg scherp en duidelijk. Ook audiodescriptie moet op dit niveau heel uitgebreid zijn.

Op de website van WCAG kun je een gratis webscan doen om een indruk te krijgen hoe jouw website scoort op het gebied van digitale toegankelijkheid. Het is een handige tool om een eerste beoordeling te krijgen van de toegankelijkheid van je website.

Toegankelijkheid als standaard voor inclusief werken

De developers en designers van Lightbase houden altijd rekening met toegankelijkheid en zorgen daarbij dat alle puzzelstukjes kloppen. Zo gebruiken we bijvoorbeeld tools om te checken of een kleurcontrast volstaat – dus of een bepaalde kleurencombinatie A, AA of AAA scoort. 

Vervolgens controleren we altijd elkaars werk. Niet alleen op kwaliteit, maar ook op toegankelijkheid. Zijn de juiste attributen aanwezig voor mensen met een schermlezer? Is de structuur helder? Is de site netjes opgemaakt? 

Sommige klanten vragen bij de oplevering van hun digitale producten om een aanvullende controle. We werken dan samen met een auditor om te bepalen wat nog toegankelijker zou kunnen. We implementeren dan hun adviezen en leren daarvan. Zo maken we de digitale wereld inclusief voor iedereen.

Wil je ervoor zorgen dat jouw platform of app toegankelijk is voor iedereen? Neem vandaag nog contact met ons op en maak de digitale wereld inclusief voor iedereen!

Wij gebruiken cookies

Lightbase maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.