Waar staat OTAP voor?

OTAP is een afkorting voor Ontwikkel, Test, Acceptatie en Productie. Het is een afkorting die veel gebruikt wordt om het onderscheid tussen verschillende omgevingen aan te duiden.

Wil je een app of platform laten ontwikkelen?

We helpen je graag met een gratis Quick Scan zodat we je kunnen vertellen wat erbij komt kijken en waar je op moet letten.

De omgevingen volgen de verschillende fases in het ontwikkelproces van software.

Ontwikkelomgeving

Op de ontwikkelomgeving werken het softwareteam aan nieuwe functionaliteiten. In deze omgeving mogen dingen stuk gaan, kan worden geexperimenteerd en kan onderhanden werk even worden gelaten voor wat het is.

Testomgeving

Wanneer de eerste versie van een wijziging of onderdeel klaar is, kan deze op de testomgeving worden geplaatst. Deze is ook voor intern gebruik. Andere teamleden en personen die nauw bij het ontwikkelproces betrokken zijn, kunnen het werk hier bekijken en zonodig van feedback voorzien. Zonodig volgen er verbeterslagen: iteraties.

Acceptatieomgeving

Als de wijziging klaar is voor livegang, wordt deze eerst nog op een acceptatieomgeving geplaatst. Hier kan door een bredere groep getest worden, met échte of echt lijkende data. Ook niet-technische personen kunnen hier testen. Dit kan ook weer leiden tot verbeteringen.

Productieomgeving

Wanneer de wijziging klaar is om zijn weg te vinden naar publiek gebruik, wordt deze op de productieomgeving geplaatst. Dit betekent dat de échte gebruikers van het systeem er mee kunnen gaan werken.