Wat is een API?

API is een afkorting voor Application Programming Interface. Door middel van API's kunnen softwaresystemen aan elkaar worden gekoppeld.

Wil je een app of platform laten ontwikkelen?

We helpen je graag met een gratis Quick Scan zodat we je kunnen vertellen wat erbij komt kijken en waar je op moet letten.

Je kunt API's zien als de stopcontacten en stekkerdozen van webapplicaties. Een API wordt gebouwd en gedocumenteerd volgens gestandaardiseerde architecturen. Net als echte stekkers en stopcontacten. Als de standaarden niet worden gevolgd, wordt het gebruik ervan een stuk ingewikkelder.

Er bestaan verschillende architecturen. De meest bekende is REST, maar er is ook het wat oudere SOAP en het nieuwere GraphQL. De drie verschillen behoorlijk in populariteit en ontwerp.

API's worden veelvuldig gebruikt in digitale producten. Bijvoorbeeld om een frontend aan een backend te koppelen, of door een webapplicaties aan andere systemen als Google Analytics te koppelen.