Wat is een headless CMS?

Een headless CMS is een Content Management Systeem dat niet verweven is met de presentatielaag ("head"), en dus onafhankelijk is.

Wil je een app of platform laten ontwikkelen?

We helpen je graag met een gratis Quick Scan zodat we je kunnen vertellen wat erbij komt kijken en waar je op moet letten.

Omdat de content op een andere plek "leeft" dan de presentatielaag, kunnen beide onderdelen los van elkaar functioneren en heeft het vervangenvan één van de twee geen impactvolle consequenties voor de ander.

Een headless CMS biedt ook voordelen wanneer de content door meerdere presentatielagen wordt gebruikt. Die kunnen dan ook compleet onafhankelijk van elkaar bestaan, worden doorontwikkeld of zelfs worden stopgezet zonder dat dat gevolgen heeft voor de andere presentatielaag.

Denk bijvoorbeeld aan een Wordpress site (niet headless), waarvan de content ook op een andere site gebruikt moet worden. Met wat omwegen kan dat wel, maar wat als de Wordpress site wordt veranderd? Welke consequenties heeft dat voor de andere site? Of als de Wordpress site wordt stopgezet? Dan is de content ook niet meer beschikbaar voor de andere site.

Het belangrijkste voordeel van een headless CMS is dus wendbaarheid.