Wat is een Progressive Web App?

Een Progressive Web App is een website die zich gedraagt en eruitziet als een native app. Waar je soms aparte apps moet bouwen voor diverse platformen óf genoegen moet nemen met een website met veel minder mogelijkheden, slaat de PWA een brug tussen beide. 

Wil je een app of platform laten ontwikkelen?

We helpen je graag met een gratis Quick Scan zodat we je kunnen vertellen wat erbij komt kijken en waar je op moet letten.

Omdat een PWA maar een keer ontwikkeld hoeft te worden voor alle platformen, is het veel goedkoper te ontwikkelen dan een native app. 

Een Progressive Web App beschikt over een aantal kenmerkende eigenschappen. Allereerst moet de app ‘responsive’ zijn. Dat betekent dat die bruikbaar en leesbaar is op alle apparaten en dat de gebruikerservaring zowel op een enorm groot scherm als op een klein mobiel schermpje exact hetzelfde is. Een PWA bevat functionaliteiten en animaties die typerend zijn voor apps. Denk aan de mogelijkheid tot swipen en de aanwezigheid van laadiconen. Daarnaast moet een PWA ook functioneren wanneer de gebruiker offline is. Gebruikers kunnen een snelkoppeling naar een PWA toevoegen op een apparaat, waardoor het lijkt alsof ze een app hebben geïnstaleerd. Een PWA heeft bovendien toegang tot bepaalde functies van het apparaat, zo kunnen er bijvoorbeeld push-notificaties ontvangen en verstuurd worden. Ook moet een PWA veilig en vindbaar zijn.

PWA’s kunnen native apps nog niet helemaal vervangen. In tegenstelling tot native apps hebben ze nog geen toegang tot alle functies op het apparaat van de gebruiker, zoals de camera of GPS. Apps die zware berekeningen vergen of grafisch veel vragen, zijn ook nog niet geschikt voor een PWA.