Wat is het verschil tussen backend en frontend?

Frontend en backend zijn termen die je vaak tegenkomt bij web-ontwikkeling. Frontend gaat over de delen die zichtbaar zijn voor een gebruiker, backend over de onzichtbare onderliggende onderdelen en processen. Samen kunnen ze een webapplicatie vormen.

Wil je een app of platform laten ontwikkelen?

We helpen je graag met een gratis Quick Scan zodat we je kunnen vertellen wat erbij komt kijken en waar je op moet letten.

Frontend

Het belangrijkste aspect van de frontend is de user interface (UI). Deze bevat onderdelen die de gebruiker ziet en waar deze zonodig mee kan interacteren. Denk aan knoppen, navigatiebalken, tekst en afbeeldingen. Een frontend bestaat vaak uit meerdere pagina's, die samen een website vormen, of een webapplicatie wanneer er ook een backend bij komt kijken.

Backend

Een backend bestaat typisch uit:

  • Een database waarin data van de applicatie gestructureerd staat opgeslagen;

  • Een API om ingaande- en uitgaande datastromen mogelijk te maken vanuit andere onderdelen zoals de frontend of systemen van derden;

  • Logica, waarin bijvoorbeeld beveiliging en datatransformatie wordt geregeld.

Een backend kan ook nog andere onderdelen bevatten, of juist niet voorzien zijn van een van bovenstaande onderdelen. Ieder systeem is uniek.